Data publikacji:

Maślanka w ciąży – czy można pić maślankę w ciąży?

Maślanka powstaje na drodze fermentacji, dlatego wiele przyszłych mam zastanawia się, czy jej spożywanie nie będzie miało negatywnego wpływu na rozwój dziecka. Na szczęście nie ma się czego obawiać. Co więcej, maślanka w ciąży to naprawdę dobry pomysł – jej regularne spożywanie zaspokaja zapotrzebowanie na wapń i reguluje pracę obciążonych jelit. Dodatkowo – zdaniem specjalistów – maślanka może korzystnie wpłynąć na pracę układu odpornościowego.
maślanka w ciąży

Maślanka w ciąży – korzyści dla zdrowia

Picie maślanki w ciąży to znakomity pomysł. Wiele przyszłych mam obawia się spożywania tego napoju z uwagi na pozyskiwanie go drogą fermentacji, jednak obawy te są zupełnie bezpodstawne. W tego typu produktach – zwłaszcza tych, które możemy zakupić w sklepach, znajduje się minimalna ilość alkoholu. Z całą pewnością nie zaszkodzi ona ani dziecku, ani kobiecie ciężarnej.
Co więcej, maślanka w ciąży jest wręcz zalecana przez specjalistów Wynika to z faktu, że ma ona fenomenalny wpływ na nasze zdrowie. Jest tak, ponieważ:
  • Maślanka zawiera mnóstwo witamin z grupy B
Maślanka – smakowa lub zwykła – zawiera całe mnóstwo witamin z grupy B. Związki te doskonale wpływają na pracę układu nerwowego, dodatkowo wspierają również układ krwionośny.
  • Maślanka zawiera sporo wapnia
Kobiety w ciąży powinny spożywać pokarmy zawierające dużo wapnia, ponieważ składnik ten jest bardzo ważnym budulcem kości.
  • Maślanka zapobiega wzdęciom i zaparciom
Fermentowane napoje, takie jak maślanka, przyspieszają pracę jelit i pozytywnie wpływają na działanie całego układu pokarmowego. Dzięki temu zmniejsza się nasilenie takich przypadłości jak wzdęcia czy zaparcia.
  • Maślanka wspomaga odporność
Picie maślanki w ciąży pozytywnie wpływa również na odporność. Ma to bardzo duże znaczenie dla przyszłej mamy, ponieważ w okresie ciąży jest ona bardziej narażona na ataki drobnoustrojów.
Ponadto maślanka nawadnia, zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia u przyszłej mamy i zawiera niewiele kalorii – nie przyczynia się zatem do powstawania zbędnych kilogramów.

Maślanka w ciąży – jaką wybrać?

Zastanawiasz się, jaką maślankę wybrać? To w zasadzie nie ma większego znaczenia – wszystkie dostępne w sklepach produkty będą korzystnie wpływać na twoje zdrowie. Szczególnie polecana jest jednak Maślanka Mrągowska – w ciąży wiele kobiet ma bowiem różnego typu „zachcianki”, a Maślanka Mrągowska dostępna jest w wielu różnych smakach. Wymienić tu można:
  • maślankę naturalną,
  • maślankę o smaku stracciatella,
  • maślankę brzoskwiniową,
  • maślankę truskawkową,
  • maślankę o smaku owoców leśnych,
  • maślankę o smaku pieczonych jabłek,
  • maślankę o smaku mango-kardamon.
To, jaka maślanka w ciąży będzie ci smakowała, może być dla ciebie zaskakujące – warto zatem spróbować wszystkich smaków.

Maślanka w ciąży – jakiej unikać?

Maślanka, która dostępna jest w naszych sklepach, produkowana jest z mleka pasteryzowanego. Tak zwana „prawdziwa” maślanka, czyli ta, którą można jeszcze kupić od niektórych gospodarzy, pochodzi z mleka niepasteryzowanego – takiego produktu lepiej w ciąży unikać. Mając wybór, zawsze decyduj się na to, co jest sprawdzone i przetestowane, czyli na maślanki ze sklepu.

Maślanka – kiedy pić?

Zastanawiasz się, jak powinno wyglądać picie maślanki w ciąży? Kiedy ją pić i w jaki sposób?
W zasadzie wszystko zależy od twoich upodobań. Możesz pić ją przed śniadaniem, jako wartościowy napój ułatwiający rozpoczęcie dnia i dodający sił. Możesz też traktować ją jako składnik różnych dań – np. racuszków na maślance. Niektóre przyszłe mamy zalewają maślanką płatki owsiane lub kukurydziane, inne moczą w niej ciastka. Pij ją tak, jak tylko ci się podoba.
Uwaga! Jeśli maślanka w ciąży działa na ciebie przeczyszczająco, nie pij jej przed snem lub przed wyjściem z domu. Pamiętaj, że korzystanie z publicznych toalet jest w ciąży niewskazane.

Czy picie maślanki w ciąży należy ograniczać?

Niektóre mamy wiedzą, że sfermentowane napoje mleczne mają liczne korzyści zdrowotne, ale nie mają pewności, czy picie maślanki w ciąży jest obwarowane ograniczeniami w zakresie ilości. Na szczęście tak nie jest – możesz pić jej tyle, ile tylko masz ochotę. Miej jednak na uwadze, że picie jej w dużych ilościach, zwłaszcza w połączeniu np. z ogórkami kiszonymi, może skutkować gwałtownymi wypróżnieniami.

Maślanka w ciąży – tak, inne produkty – niekoniecznie. Czego nie jeść i nie pić w ciąży?

Picie maślanki w ciąży z pewnością nie zaszkodzi ani tobie, ani dziecku. Istnieją jednak produkty, które – choć pozornie niegroźnie – mogą już mieć negatywne działanie na rozwój płodu. Czego powinnaś unikać?
  • Surowe mięso – jedzenie tzw. tatara jest zdecydowanie niewskazane w ciąży; spożywając go, możesz zarazić się groźnymi dla płodu bakteriami.
  • Surowe jaja – ich spożycie może poskutkować zarażeniem salmonellą; surowych jaj w ogóle nie powinno się jeść – dotyczy to również mężczyzn oraz kobiet niebędących w ciąży.
  • Surowe owoce morza – bywają zakażone różnymi groźnymi drobnoustrojami, a do tego zawierają spore ilości rtęci.
  • Pepperoni – choć nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, jedzenie pepperoni zwiększa ryzyko zarażenia się toksoplazmozą.
  • Sery pleśniowe – mogą zawierać bardzo groźne dla płodu bakterie typu listeria; wprowadzenie ich do organizmu może zakończyć się poronieniem albo porodem przedwczesnym.
  • Niepasteryzowane mleko – jego picie również może skutkować zagrożeniem salmonellą.
  • Zupki w proszku oraz inne gotowe dania i sosy, które zawierają glutaminian sodu.
  • Rozmrożone i ponownie zamrożone lody – nie wolno ich jeść, ponieważ można zarazić się bakteriami typu listeria.
Zdjęcie: Envato Elements
Robert Wojtaś
Robert Wojtaś

Absolwent Akademii Morskiej i pasjonat motoryzacji. W wolnym czasie czyta, tworzy własne meble i podróżuje z dwoma fantastycznymi synami oraz żoną. Uwielbia eksperymentować w kuchni, poznawać nowe miejsca i spędzać wieczory filmowe w gronie stałych przyjaciół.